Žiadosť Vlk-a o ochranu šeliem podporujú poľskí a českí ochranári

10.11.2004 Celý región

Lesoochranárske zoskupenie (LZ) Vlk so sídlom v Tulčíku v okrese Prešov odoslalo 8. novembra list Rade Európy v Štrasburgu a Európskej komisii v Bruseli. Žia...
Lesoochranárske zoskupenie (LZ) Vlk so sídlom v Tulčíku v okrese Prešov odoslalo 8. novembra list Rade Európy v Štrasburgu a Európskej komisii v Bruseli. Žiada v ňom o pomoc pri riešení problému strieľania vlka a medveďa a ničenia prirodzených lesov na Slovensku. Získalo pritom podporu poľských a českých mimovládnych organizácií. Informoval o tom náčelník LZ Juraj Lukáč.

Navyše na 9. novembra poľskí ochranári chystajú demonštráciu pred veľvyslanectvom SR vo Varšave. V ČR pripravujú aktivisti akcie na podporu záchrany šeliem a prirodzených lesov na Slovensku v Prahe a Brne v období od 15. novembra do 26. novembra.
Obe spomínané šelmy sú zaradené medzi prísne chránené druhy živočíchov v Bernskom dohovore a v Smernici rady Európy 92/43/EEC. Podľa Lukáča SR požiadala o výnimku z ochrany a v Bernskom dohovore mu bola udelená. V Smernici rady Európy 92/43/EEC bola udelená výnimka len pre vlka.
LZ upozorňuje RE a EK, že dôvody pre udelenie výnimiek, ktoré uviedli slovenskí zástupcovia vychádzali z jednostranných a pravidelne skresľovaných poľovníckych štatistík. Medveď hnedý je stále v Smernici vedený v zozname prísne chránených zvierat a tohoročné povolenie odstrelu 63 kusov, ktoré nepoškodzovali majetok ani neohrozovali zdravie ľudí, je porušením tejto európskej normy.
Ministerstvo eviduje podľa informácií LZ 101 žiadostí o zastrelenie medveďov hnedých, pričom koľko medveďov na Slovensku žije, nik v skutočnosti - ako povedal Lukáč - nevie. Medveď hnedý je z medzinárodného pohľadu mimoriadne vzácny a vyhynutím ohrozený živočích.
Lukáč konštatoval, že zahraničné mimovládne organizácie a jednotlivci žiadajú od svojich vlád intervenciu u príslušných slovenských orgánov s cieľom okamžite zastaviť povolený odstrel 63 medveďov. K výzvam sa pripájajú aj vedci. Problému sa venoval už aj najčítanejší poľský denník Gazeta Wyborcza a v niekoľkých reláciách aj štátna poľská televízia.
Zahraničné organizácie zvažujú výzvu pre svojich občanov k bojkotu nákupu slovenského dreva a výrobkov z neho, keďže Ministerstvo životného prostredia SR neodpovedalo na žiadosť o opätovné zavedenie celoročnej ochrany vlkov. LZ o to požiadalo spolu s ďalšími 45 environmentálnymi organizáciami pôsobiacimi v SR 28. januára 2004.

(jj)
 

Vyberte región